Cine sunt ungurii?
Marţi, 09 Octombrie 2007 10:33

Pn? n ziua de azi, originea ungurilor pare o enigm?... nu se stie prea bine de unde au aparut, de ce vorbesc o limba atat de diferita de toate celelalte, de ce si-au pierdut caracteristicile mongoloide etc. Diferite interese politice au f?cut ca n decursul timpului s? fie vehiculate ipoteze care mai de care mai fantasmagorice cu privire la originea, limba si "drepturile lor".

Din punct de vedere strict istoric, ungurii, ca si bulgarii, au fost populatii migratoare mongoloide ce au disparut complet din Europa, in urma luptelor reciproce si a exterminarii lor de catre armatele lui Otto I cel Mare si, respectiv, Vasile al II-lea "Bulgaroctonul".

Regiunile geografice si popoarele pe care acestia le-au parazitat au ramas totusi in istoriografia occidentala, respectiv bizantina, sub numele de Ungaria/unguri, respectiv Bulgaria/bulgari.

Ungaria si Polonia (tara polanilor - cei de la poalele muntilor) au fost infiintate ca "state apostolice" prin decizia politica a Papei Silvestru al II-lea, in scopul de a stavili raspandirea ortodoxiei in occident si a impune dominatia papei asupra populatiei (deja ortodoxa) din zonele respective. Aceste state, ca si armatele lor ce au impus catolicismul in mod silnic, au fost conduse de episcopi (desi formal existau regi) iar limba de stat a fost latina (limba bisericii catolice).

Primul rege al Ungariei a fost nobilul Voicu/Vajk - romn din Panonia/Ungaria. Acesta a renuntat la religia ortodoxa si s-a botezat catolic in anul 955, din ratiuni politico-financiare. A fost uns rege sub numele de Stefan I. Post mortem i-a fost adaugat titlul "cel Sfant", titlu ce i-a fost retras ulterior, dupa descoperirea ratiunilor trecerii sale la catolicism. In timpul domniei sale onorifice, statul si armata erau conduse de papa prin episcopul (Preafericitul) Martin.

Devenit "ungur" in urma tradarii/vanzarii religiei si limbii stramosesti, regele Stefan I nu ezita sa-l atace si sa-l ia ostatic pe unchiul/bunicul (surse diferite) sau Iuliu/Gyula, voievodul Transilvaniei, pe motiv ca "nu inceta sa-i atace pe unguri". Acesta era ortodox, botezat la bizant si opunea rezistenta catolicismului, nepermitand propagarea acestuia peste Tisa (granita de la acea vreme). In plus, Iuliui oferea protectie celor persecutati politic sau religios in Ungaria. Practica "maghiarizarii" numelor se vede inca din acea vreme, voievodul transilvaniei fiind numit in cronicile vremii Gyula, desi era roman si "nu inceta sa-i atace pe unguri". Vedem de aici ca termenul de "ungur" nu avea la acea vreme un inteles etnic ci geografic/religios.

Si alti frati de-ai nostri au jucat o carte politico-financiara similara, cel mai cunoscut exemplu fiind Matei/Matias Corvin. Acesta se lauda papei cu victoriile "generalilor sai" Vlad si Stefan asupra turcilor si solicita fonduri pentru asta. Fondurile nu au ajuns la Vlad Tepes sau Stefan cel Mare, desi acestia au facut unele concesii catolicismului. Mai mult, Matei a urmarit sa-si impuna forta asupra acestora, reusind cu Vlad si suferind o infrangere rusinoasa din partea lui Stefan.

In cea mai mare parte a mult trambitatilor "1000 de ani de istorie", Ungaria a fost doar un stat apostolic, un avanpost al catolicismului. A devenit un stat oarecum politic abia in 1867, in cadrul Imperiului Austro-Ungar. Pana in acel moment, denumirea de "Ungaria" se refera la o regiune geografica supusa catolicismului, iar populatia locala a fost denumita "unguri".

Limba maghiara este o adaptare a cuvintelor populare din Panonia la un dialect al fostilor unguri, exterminati de Otto I cel Mare in batalia de la Lechfeld. Conform cercetatorului Bakos Ferenc, majoritatea cuvintelor "straine" de limba maghiara sunt de origine romaneasca. Bakos identifica 2300 de cuvinte romanesti in graiurile populare vorbite in Ungaria. Studiile sale au fost publicate in volumul academic "A magyar szkszlet romn elemeinek trtnete", Budapest 1982, Akadmiai Kiad".

Oficial se considera, de catre foarte multi cercetatori - care din pacate prefera sa copieze unii de la altii, in loc sa studieze - ca limba "maghiara" face parte din familia limbilor fino-ungrice.
Aici as face o prima observatie, ca finlandezii nu-s nicidecum mongoloizi, precum ungurii istorici, de la care se spune ca provine structura limbii maghiare.
O alta problema a teoriei inrudirii limbii maghiare cu finlandeza este totala lipsa de inteligibilitate intre vorbitorii celor doua limbi. Ca o verificare a fragilitatii acestei teorii, intrebati un finlandez sau estonian (ceilalti asa-zisi "fino-ungrici") daca pricepe ceva din maghiara. Eu am facut-o, si am primt urmatorul raspuns de la un estonian: "cu finlandezii ma pot intelege fluent, fara ca eu sa stiu finlandeza, sau ei sa stie estoniana; din maghiara nu inteleg nici un cuvant".

Stiinta facand mereu progrese, stim cu totii acum ca se pot stabili gradele de rudenie prin analize genetice. Mai multe astfel de studii au fost sintetizate intr-un film/pps in limba romana de un iubitor al adevarului istoric si pot fi vazute pe YouTube.
Concluziile studiilor arata inexistenta elementelor unguresti in Ungaria.
Fondul genetic al ungurilor atesta ca acestia sunt in principal romani, secundar tigani si tertiar germani.
Nici secuii nu prezinta nici un fel de gena mongoloida.
Iar ceangaii s-au dovedit a fi 100% romani.
Vedeti filmul aici: 1/4 - 2/4 - 3/4 - 4/4.

Pentru un studiu profund pe aceasta tema, va recomand http://www.gandirea.ro/maghiara.php
si alte articole similare http://www.gandirea.ro/articole.php

Alte articole si comentarii pe aceasta tema:
Forum adevarul.ro/
Secuii nu sunt un trib ungur!
O CARTE MINCINOASA DESPRE CEANGAI