Pasapoartele biometrice, mai scumpe decat cercetarea!
Luni, 16 Martie 2009 08:16
S-a discutat mult de o luna incoace despre problemele de libertate a constiintei, numarul fiarei (666), abuz la intimitatea persoanei, incalcarea prezumtiei de nevinovatie, lipsa dezbaterii si a transparentei, vulnerabilitatea bazelor de date biometrice etc. Oricare dintre aceste motive este indreptatit si ar trebui sa fie suficient pentru a anula hotararea guvernului privind introducerea pasapoartelor biometrice ce constituie noile dosare de securitate la putator.
Ar mai fi un aspect de discutat, pe care cred ca nu s-a insistat destul: implementarea acestei hotarari despotice a guvernului implica cheltuieli uriase. Cele mai "modeste" estimari asupra cheltuielilor de implementare a cipurilor de urmarire in pasapoarte le situeaza la peste 500.000.000 EURO! Si aceasta este doar "estimarea" initiala menita sa adoarma vigilenta romanilor... Stiind cum merge treaba pe la noi, probabil ca in realitate s-ar depasi 2 miliarde de EURO. Am in vedere "exemplul" autostrazii Bechtel, care de la estimare la prima reestimare s-a "indexat" cu 2,5. Iar unii experti vorbesc de cresterea de 14 ori a cheltuielilor estimate initial!
In conditii normale, implementarea pasapoartelor cu cip spion ar constitui un "lux" nepermis pe care si l-ar asuma cei ce toaca banii romanilor de 19 ani incoace! Si nu trebuie sa uitam ca aceasta tentativa are loc in conditii de "criza", cand ni se spune ca nu avem bani pentru cheltuieli elementare, precum invatamantul si cercetarea!
Cercetarii i s-au promis in 2009 intre 200 si 400 de milioane de EURO, din care nu s-a platit nimic, pana acum!
Daca nu-s bani la buget, nici macar 100.000 EURO, de unde ar lua guvernul Boc miliardele pentru spionarea cetatenilor romani? De la FMI, desigur... ca imprumut pe termen lung, cu dobanda grea...
De ce? Ca asa au hotarat Basescu si omologul sau american, dictatorul Bush - parintii pasapoartelor RFID din Romania. Sper ca monstrul biometric, rezultat din mariajul ratat Bush - Basescu, se va naste mort sau nu se va naste deloc!